Szerelhető sodronyvég, a gyors megoldás

A szerelhető sodronyvégek legfontosabb tulajdonságai és jellemző felhasználási területei.

A szerelhető sodronyvégződés előnyei

Kötélszíves végződés esetén a sodronyt egy kötélszívre illesztve visszahajtjuk és a visszahajtás után a hurok tövénél és legalább még egy ponton kötélbilinccsel, vagy sodronybilinccsel le- szorítjuk. Ez a fajta sodronyvégződés később egy villáskulcs segítségével bontható, viszont nem igazán esztétikus.
Ezzel szemben a roppantott sodronyvégek, esetében nincs visszafordítva a sodrony, nincsenek kiálló csavarvégződések, ennek megfelelően ez a megoldás sokkal csinosabb végeredményt produkál. A módszer lényege, hogy a terminálnak a sodronyt magába foglaló hüvelyét egy prés alatt megnyomják, így az rászorul a sodronyra, és többé már moccanni sem tud. A módszer hátránya egyrészt, hogy a roppantáshoz présgépre van szükség, másrészt ha a roppantás megtörtént, a kötés már nem oldható, ha a sodrony megsérül, akkor a  végződéssel együtt kell leselejtezni.

A szerelhető sodronyvégződésekkel kiküszöbölhetők ezek a hátrányok. Hiszen, ahogy nevük is mutatja, oldható kötést biztosítanak a sodronyvéggel, anélkül, hogy a sodronyt hurkolni kellene. A szerelhető sodronyvégződést olyan helyeken is használhatjuk, ahol számít az esztétikum.

A szerelhető sodronyvégződés  alkatrészei

A szerelhető sodronyvég négy alkatrészből áll. Az egyik maga a végződés, ami a felhasználási területtől függően többféle kialakítású lehet.   A végződéshez menettel csatlakozik a kúpos kupak. A szerelvény belsejében egy szintén kúpos kialakítású ellendarab és egy alátét található. Mikor a kupakot rácsavarozzuk a végződésre a két kúpos alkatrész összeszorítja a sodronyt. Húzó erő hatására a két kúp még inkább egymásba csúszik, így minél nagyobb erő feszíti a sodronyt, annál jobban szorul rá a végződés.

Az összeszerelés menete

Miután a szerelvényt szétcsavaroztuk, a menetes kupakot fűzzük fel a sodrony végére. Ezután következik a kúpos ellendarab felhelyezése. Egyes típusoknál az ellendarab több részből áll, ezeket fel kell helyeznünk a sodronyra, a működési elve megegyezik a fúrógépek tokmányának működésével. Miután a szerelvényt összecsavarozzuk a kúpszeletek rászorulnak a sodronyra.  A szerelhető sodronyvégek másik típusánál egy sárgaréz kúp tölti be az ellen darab  szerepét. Ennél a megoldásnál szét kell sodorni a sodrony külső pászmáit és a szabaddá váló középső pászmára kell a kúpot felhúzni úgy, hogy a középső pászma 2mm-rel lógjon túl a kúp végénél. Összecsavarás után a két kúp közé szoruló külső pászmák biztosítják a megfelelő rögzítő erőt.   Az alkatrészek össze illetve szétszerelésének szerszámigénye mindössze két villáskulcs, vagy egy satu és egy villáskulcs.

Kolozsi János

Szeretne árajánlatot kérni a cikkben szereplő termékekre? Kérdése van? Kattintson!

Mennyire volt hasznos a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Értékelések száma: