Anyák önbiztosítása betéttel vagy betét nélkül

Mi az önbiztosítás lényege? Rezonancia-biztos, oldható kötés. Mi is történne modern világunkkal, ha a csavarjaink meglazulnának rázkódás hatására.

Műanyagbetétes önzáró anyák

Műanyagbetétes
önzáróanya
Magas műanyagbetétes
önzáróanya
Zárt műanyagbetétes
önzáróanya

A legelterjedtebbek a műanyagbetétes önzáróanyák. Menetük azonos a hagyományos anyák menetével, azonban a menetek meghosszabbításaként egy menet nélküli műanyag gyűrűt rögzítettek egy keskeny perem alá, amelybe maga a csavar vágja bele a menetet, amikor először belehajtják. A csavar (fém) menet élei megbirkóznak a műanyag sima belső felületével, és létrehozzák abban önmaguk pontos lenyomatát. A műanyag betét azonban – mivel hű negatívként zömül rá a csavar menetére – szorosan fogja a csavart, és nem engedi meglazulni. Ez a csavarzat a hűség címere lehetne! A műanyagbetétes önbiztosítás előnyei: rezonancia biztos, szívós, NONOX kötőelemeknél is kiválóan alkalmazható, mert sav és lúgálló és emellett esztétikus is.
Hátránya a viszonylag csekély hőállóság, valamint, hogy a teljesen résmentes, zömített illeszkedés csak az első összeszoruláskor valósul meg.

 “Csak fém” önzáró anya
 Hasított önzáró anya

Hőállóságban testhosszal győznek a műanyagbetétes változatokkal szemben az ún. „csak fém” önzáróanyák. Az elv hasonló a műanyagbetétes változatokhoz, de itt a menetek nagyfokú súrlódását a fémfelületek közvetlen érintkezése valósítja meg.

 • A rugóbetétes változat: A rugóbetétes változaton elhelyezett szorítórugó nagy erővel feszíti rá a csavaranya négy részből álló nyaktoldatának belső menetét a csavar menetére, ami fékként stoppolja a felületek egymáson való elmozdulását. Széles körben való elterjedésének magas ára szab korlátot, azonban ahol alkalmazzák, ott a legszélesebb típusválasztékban rendelkezésre áll.

• A hasított típusok között két alapváltozat terjedt el, az egy és a két irányból behasított változat. Az embernek olyan érzése van ezekkel az anyákkal kapcsolatban, mintha a bűvész fűrészdobozából
kerültek volna elő – de ettől még remek hatásfokkal rendelkeznek.

Egyébként ügyes, frappáns megoldás, és feltételezhetően, valahol egy műhelyben láthatott először napvilágot, ahol egy leleményes szerelő satuba fogott egy hagyományos anyát
egy csavarra tekerve, és az anyát oldalról precízen félbevágta. A szintén félbevágott csavart ezután eltávolítva, visszafogta az anyát a satuba, és összenyomta a hasítékot. Amikor ezután rácsavarta az anyát egy ép csavarra, az összenyomott hasítéknak annyira szét kellett feszülnie, hogy a csavar menete behatolhasson. Ez a feszülés teremti meg a szükséges súrlódást, méghozzá nem csak a vágott élek mentén, hanem a belső felület legnagyobb részén, hiszen a menetfelületek felfekvési szöge megváltozott! A súrlódó felületek nagysága növelhető, ha egymással szemben – de természetesen nem egy magasságban – két hasítékot vágunk. Mindkét változat előnye, hogy szükség esetén néhány darab akár házilag is előállítható, azonban komolyabb szerkezetek összeszerelésénél csak precíz számításokkal alátámasztva szabad alkalmazni. Figyelmet érdemel még a megfelelő felületkezelés biztosítása, de jó minőségű áru esetében ez a kérdés természetesen megoldott. A hasított önzáró anya rozsdamentes anyagból nem kapható, mert az ausztenites acél súrlódás hatására könnyen összerágódik. Lásd cikkünket: Az összerágódásról.

 • A torzított torkú típus „kijárata” szűkebb, mint a „bejárata”. A csavar kényelmesen behatol az anya egyik végén, de erőfeszítésébe kerül előbukkanni a másik végén. A nyílást 3 ponton összepréselik, így a körkörös nyílás eldeformálódik, megnő a menetfelületek felfekvése, és a szabad mozgás ellenállásba ütközik. Előnye, hogy a homogén anyag mechanikai, vegyi és hőtani tulajdonságai állandók, hátránya viszont, hogy az önbiztosítás hatásfoka többszöri összeszerelés esetén csökken.

 Alacsony anya
Biztosító lemezanya 
 Koronásanya
 Peremesanya

• Régi megoldás a kötés biztosítására a „kontraanya” (DIN 439) alkalmazása. A kontrázás úgy történik, hogy először megfelelően meghúzzuk a hagyományos anyát a helyén, majd  rátekerünk egy valamivel lágyabb anyagból készült alacsony anyát is, amelyet szintén meghúzunk az anyán. A kontraanya tulajdonképpen egy ék.

Mi sem egyszerűbb ennek kipróbálásánál! Vegyen Ön is kezébe egy tetszőleges méretű csavart, tekerjen rá 2 db rá való anyát, majd kézzel húzza meg határozottan azokat egymással szemben! Most próbálja meg akár az egyiket, akár a másikat meglazítani! Érzi az ellenállást? Hasonló megoldást kínál a biztosító lemezanya (DIN 7967).

lemezanyát csak egyféleképpen lehet meghúzni a helyén, és ez pont a fordítottja annak, mint, ahogy az ember szeme kívánná. „Kifordítom, befordítom, mégis bunda a bunda” – mivel ez egy rugóacél lemezből préselt hatlapú anya, van neki „színe” és „visszája”. Úgy kell a normál hatlapú anya fölött meghúznunk, hogy kifelé a visszája látszik, nem a színe. Fordítva hamar elakadna a hatlapú anya sarkaiban, és nem lehetne rendesen meghúzni. Az elv hasonló a kontraanyáéhoz, de a lemezanya meneten  felfekvő felületei még az alacsony anyáéhoz képest is nagyon kicsik. A lemezanya nem több, mint egy erős ék, ami befeszül a csavar menetébe a normál anya fölött, és úgy akadályozza meg annak meglazulását, mint a kerék alá betolt ék.

Mind az alacsony anya, mind a lemezanya beszerezhető NONOX rozsdamenetes és saválló acélokból egyaránt.

Végy egy koronásanyát (DIN 935, 937, 979) és húzd meg erősen a helyén! Fogj egy megfelelő hosszúságú sasszeget, és annak átmérőjére fúrd át a csavarszárat a korona tetszőleges, két szemközti nyílása között! Dugd át a furaton a sasszeget, majd hajlítsd rá a sasszeg végeit a furat túloldalán az anya koronájára, és máris kész a legbiztosabb csavarrögzítés!

Az anya tetszőleges alkalommal újra felhasználható, de a sasszeget minden szétszerelés után érdemes cserélni, illetve az anyát pont ugyanaddig meghúzni, mert különben oda az előkészített furat! Mivel a felületkezelés megsérül a kifúrástól, a szénacél változatok hamar megrozsdásodnak, különösen kültéren. Általában M6-tól felfelé több féle méret és minőség beszerezhető, így többek között NONOX változat is kapható.

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk egy változatot, amely átmenetet képez az anyák és a következő nagy csoport, az alátétek, és ezek között is a rögzítő alátétek között. Hívják peremes vagy talpas anyának egyaránt (DIN 6923 sima és rovátkolt talpú változat.) A sima talpú változat elsődleges funkciója az erőhatás nagy felfekvő felületen történő elosztása, amivel egy plusz elem, az alátét kiváltható, viszont a rovátkolt változat emellett önbiztosító funkcióval is rendelkezik. A rovátkolás lehet sugárirányú, vagy hullámos barázdáltság, valamint lehet a fűrészfogakhoz hasonló recézés, amely „vissza irányban” elakad a felületen, ezzel akadályozva meg az anya letekeredését. Mivel több funkciójú, minimum egy munkafázist megtakarít a felhasználójának, ezért egyre inkább kezd elterjedni. Alkalmazásuk ott indokolt, ahol felfekvésük lágyabb anyagon történik. 8.-os, horganyzott felületű acél és NONOX változatai egyaránt könnyen beszerezhetők.

SZA

Szeretne árajánlatot kérni a cikkben szereplő termékekre? Kérdése van? Kattintson!

Mennyire volt hasznos a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Értékelések száma: