Metabo BS 18 Li akkus fúrógép.

Ha egyszer megragadja, nem tudja többé elengedni – pedig nem is ragadós…


Igyekszem objektív beszámolót adni a Metabo akkus fúrógépéről, de bevallanom, hogy mire végeztem a teszttel valósággal szerelmes lettem ebbe a szerszámba.

Az első benyomásom az volt, hogy ez METABO!

A szerszámot egy kemény műanyag kofferben juttathatjuk el a munkaterületre. Ne a szokásos szerszámtartó műanyag koffert képzelje most el! Ez egy tartós darab. Nem próbáltam ki, de érzésem szerint, azt is simán kibírja, ha leejtem.

A koffer fogantyúja kényelmes, mint egy sportkormány, és nem a doboz közepén van, ami lehetővé teszi, hogy két koffert kényelmesen össze lehessen fogni egy kézben.

A koffer lakattal zárható, ez is hasznos tulajdonság, amikor több brigád dolgozik egy helyen.

A koffer zárja fémből készült, biztosan zár és valószínűleg ez is tartós lesz.

Kevés bosszantóbb dolog létezik, mint amikor egy szerszámot 3 percen át próbálok belegyömöszölni a műanyag kofferébe, és mikor azt hiszem, hogy végre sikerült, akkor érzem, hogy a koffer fedelét rácsuktam valamire, és kezdhetem előről a gyömöszölést…

Erre a problémára jött rá a Metabo, és olyan koffert készítettek ehhez a szerszámhoz, amelybe 10 másodperc alatt gond nélkül sötétben, vagy akár egy kézzel is vissza lehet rakni a fúrógépet, minden alkatrészével együtt.

Adja magát, hogy minek hol a helye, és nincs minden kicentizve. A doboz ettől  valószínűleg nagyobb egy kicsit, mint a lehetséges minimum, de ezt biztosan nem fogja bánni az, aki rendszeresen dolgozik a szerszámmal.

Még azt is megkockáztatom, hogy ez a szerszámtartó koffer szép. Kár, hogy az eladóhelyi reklám érdekében a kofferre ragasztott papír nem távolítható el nyomtalanul.

Munka a Metaboval

A maximális nyomaték 48 Nm. Mire elegendő ez a nyomaték? A kis, 1,5 kg-os, vezeték nélküli fúró segítségével acélba 10 mm-es, fába 20 mm-es lyukat fúrhatunk.

Csavarozásnál egy 1-20-ig terjedő skálán tudjuk állítani a nyomatékot 0,8-5 Nm-ig.

Az indítógomb megfelelő megnyomásával a forgási sebesség fokozatmentesen szabályozható. A gép tetején található egy kétállású kapcsoló, amellyel a gép lassabb és gyorsabb üzemmódba kapcsolható. Lassabb üzemmódban 0-450-os fordulat/perc között állítható a fordulatszám, gyorsabb üzemmódban érhető el a maximális 1650-os fordulat percenként.

Ennek a kapcsolónak köszönhetően nagyon finoman lehet szabályozni a fordulatot, nem kell tartani a hirtelen megugrástól.

Mit bírnak az akkumulátorok?

A Metabo BS 18 Li-t egy töltővel és két akkumulátorral szállítják. A teszt során egy karnist szereltem fel és egy polcot raktam össze vele, összesen 3 órát dolgoztam. Ezalatt a töltöttség jelző szerint a kapacitás negyedét használtam fel.

Egészen biztos vagyok benne, hogy két feltöltött akkumulátorral – még masszív igénybevétel esetén is – megoldható a folyamatos munkavégzés, még akkor is, ha nincs lehetőségünk a második akkumulátort a helyszínen tölteni. Az akkumulátor cseréje végtelenül egyszerű és gyors.

Az akkumulátor felhelyezése a töltőre már nem ilyen egyértelmű. A felhelyezés akkor jó, ha egy kattanással az akkumulátor a helyére kerül. Ilyenkor elkezd villogni a töltést jelző LED, és beindul a töltő ventillátora. Ezen a ponton találtam meg a készülék egyetlen hibáját, ugyanis ha az akkumulátort nem kattanásig tolom a töltőre, akkor is beindul a töltés, de egy pár másodperc után leáll, és villogni kezd a túlmelegedést jelző LED. Ez a jelzés már későn jön, hiszen addigra a felhasználó valószínűleg már elhagyta a munkaterületet.  Arra tehát figyelni kell, hogy az akkumulátort kattanásig tolja a töltőn.

Feltételezhető, hogy az akkumulátorok hosszútávon is jól működnek, különben a gyártó aligha vállalna 3 év garanciát az akkumulátorokra.

Végül a kis finomságok…

A kedvencem a munkaterület-megvilágítás, amelyhez a LED-et nem a tokmány alá helyezték el, hanem a készülék aljára, az akkumulátor fölé. A LED-es izzóval, és annak átgondolt pozíciójával elérték, hogy nem csak egy 20 forintosnyi körben világít, hanem képes arra, hogy egy sötét sarkot teljes egészében bevilágítson.

A készülék fogása és a súlyeloszlás nagyon jó. A készülékház tetszetős. Egyszerűen jó kézbe venni.

Ezt a szerszámot bátran ajánlom mindenkinek, aki komolyan gondolja a munkát. Ahogy a szlogenjük mondja: Metabo Work. Don’t play.

Kolozsi János

Nonoxvilág Magazin

Akkumulátor töltöttség jelző.

Felül található
a lassú/gyors fordulat váltókapcsoló.

Erős, lakattal zárható hord táska
kényelmes fogantyúval, és sok hellyel.

Szeretne árajánlatot kérni a cikkben szereplő termékekre?
Kérdése van? Kattintson!