3.7
(29)

Milyen csavarokat vigyek a Holdra?

Vajon mi emberek találtuk fel a csavarokat először a Világegyetemben?

Az, hogy léteznek-e számunkra ismeretlen civilizációk a Világmindenségben, számomra nem kérdéses, ugyanis az élet nem anyag, ezért képes rá, hogy bárhol megjelenjen, ahol a feltételek adottak, a távolság nem akadály – ez pedig elég tág teret enged a képzeletnek. Nem hiszem azonban, hogy ez pusztán képzelgés lenne, mint, ahogy az sem, hogy másfelé is van víz, levegő és, ami még kell. Az anyagi világ a periódusos rendszerben megjelenő (és ott talán meg nem jelenő) elemekből tevődik össze, a fizika pedig fizika mindenfelé, akkor is, ha ismerjük, és akkor is, ha nem. Az szabad szemmel is jól látható, hogy jócskán vannak még a miénken kívül naprendszerek a végtelenben.

Na persze az élet, az még nem civilizáció – a civilizáció ellenben mindenképpen élet, élet pedig biztosan, bőségesen jelen van mindenfelé. Ahol értelmes lények élnek, ott kialakulnak a civilizációk is, ezért feltételezhetjük, hogy léteznek még a miénknél fejletlenebb és fejlettebb civilizációk is. A civilizációk jellemzői többek között, hogy kolóniákat alkotnak a szükségleteik hatékonyabb kielégítése, valamint a faj fenntartása és védelme érdekében, és eközben a saját igényeiknek megfelelően alakítják át a környezetüket. Ezekből következik, hogy rajtunk kívül másoknak is vannak eszközeik. Az eszközök a környezetből származó anyagok felhasználásával készülnek, így léteznie kell valamilyen iparnak ahhoz, hogy ezek előállításán keresztül hosszú távon fennmaradhassanak civilizációkként.
Az ipar az egymással összefüggésben álló részegységek előállítását és használatát foglalja magába, ezeket pedig oldható és oldhatatlan módon kapcsolni kell egymáshoz, hogy meghatározott rendeltetésű egységekké álljanak össze. Vannak-e tehát ékek, rugók, csavarok, vagy nincsenek? Létezik-e bányászat, kohászat, tudnak-e vágni, hajlítani, fúrni, szegecselni, hegeszteni, stb.? Itt a Földön talán elképzelhető lenne ezek nélkül? Nem. A miénkhez hasonló, vagy fejlettebb civilizációkban tehát létezniük kell hasonló kütyüknek, mint amiket mi használunk. Talán még az anyaguk és a méreteik is hasonlóak, hiszen ők is matematikai és geometriai alapon terveznek.
Apropó, terveznek, tehát még több hasonló eszközzel rendelkeznek!
Ha jól meggondoljuk, az életnek van valami köze a gondolathoz, amely szintén nem ismer határokat!

Ha vannak alkatrészek, akkor azokat rögzíteni kell egymáshoz. Természetesen vannak erre módszerek, de hiszen ezeket mi is ismerjük – és ezek között ott szerepelnek a csavarok, mint oldható kötések. Meggyőződésem, hogy mi, civilizált lények, mindenfelé használjuk ezeket az ügyes kis szerkentyűket, hogy építeni, és amit felépítettünk, az később bontani tudjuk! De izgalmas lenne meglátogatni az üzemeiket, raktáraikat, kézbe venni és megvizsgálni az alkatrészeiket! Exportálni – importálni nem biztos, hogy érdemes lenne a nagy távolság miatt, de jó ötleteket szerezhetnénk, sőt akár adhatnánk is – talán már meg is tesszük…

Ha tennék a Holdra egy expedíciót, előre megtervezném, hogy milyen csavarokat vigyek magammal, mert a Holdon egyelőre nincs élet, nincs ipar, ha ott valaki munkát végez, minden alkatrészt, szerszámot és minden egyebet innen, a Földről kell vinnie. Ha viszont a távolabbi galaxisokba készülnék, egy nagyon hosszú útra, oda nem vinnék semmit, bízva abban, hogy ott úgyis mindent megtalálok majd, amire csak szükségem lesz…

Mennyire volt hasznos a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 3.7 / 5. Értékelések száma: 29

Még nincs értékelése, legyen Ön az első!