Napkollektorok, napelemek felszerelése a gyári szerelőkeret kiváltásával

Ha nem szeretnénk, hogy a napkollektor legyen a tető gyenge pontja, akkor olyan rögzítési technikát kell választani, amely megfelel az alábbi követelményeknek:

1. Ellenálljon az időjárás viszontagságainak
2. Magas épületek tetején úgy kell méretezni, hogy akár 1000 N/m2 szélnyomást is kibírjon a szerkezet. Vagyis úgy kell a kollektort rögzíteni, hogy azt két jó erőben lévő ember együttes erővel sem tudja a tetőről lerángatni.
3. Ne engedje a nedvességet bejutni a tetőhéjalás alá.
4. Ne rombolja az épület esztétikáját.

Rögzítés a tetőbe integrálva

Új házak építésénél lehetséges a napkollektor tetőbe integrálása, ilyenkor nem a tetőhéjalás fölé, hanem a tetőhéjalás helyett szerelik be a kollektorokat. A beszerelés ez esetben bádogos munkát is igényel. A módszer nagyon hasonló a tetőablakok beszereléséhez. Ezzel a módszerrel szerelve a kollektor belesimul a tető felületébe, így esztétikus és nem jelent külön támadási pontot a szélnek. A módszer hátránya akkor jelentkezik, ha a kollektort később cserélni kell.

Rögzítés szerelőkerettel

Az esetek többségében a kollektort a tetőhéjalás fölé, szerelőkeret segítségével rögzítik. A legtöbb kollektorgyártó egy vagy két kollektor felszereléséhez alkalmas szerelőkereteket gyárt. A szerelőkeretek ára meglehetősen borsos. Ez többnyire annak a marketing trükknek köszönhető, hogy a kollektor árát így alacsonyan lehet tartani, mert az árrés egy része a szerelőkeret árában realizálódik.

Sokat lehet spórolni a gyári szerelőkeretek kiváltásával

A szerelőkeret kiváltása némi gondolkodást és utánajárást igényel, de egyáltalán nem megoldhatatlan feladat. Arra azonban figyelni kell, hogy a rögzítésnek ki kell bírnia a +100ºC feletti és a – 20ºC alatti hőmérsékletet is. Nem tehet benne kárt a nedvesség és a fagy. A légszennyezettség miatt enyhén savas környezetben sem korrodálódhatnak az alkatrészek. A kötéseknek 10-20 év elteltével is oldhatónak kell maradniuk.  Ez csak úgy lehetséges, ha rozsdamentes illetve saválló szerkezeti- és kötőelemeket alkalmazunk.

Napkollektorok felszereléséhez fejlesztett speciális kötőelem kollekció

A Menet-Trend Kft kínálatában fellelhető egy kimondottan napkollektorok felszereléséhez kifejlesztett, savállókötőelem-kollekció. Gyakorlatilag minden kollektor- és tetőtípushoz megtalálhatók azok a kötőelemek, amivel a gyári szerelőkeret kiváltható.
A legegyszerűbb megoldás, amikor kollektoronként két tetőkampót rögzítünk a szarufához megfelelő csavarokkal. A tetőkampó a cserép vagy a pala alatt betolható, hasonlóan a hófogóhoz. A kollektor alsó részét pedig tőcsavarral rögzítjük. Nem mindig ilyen egyszerű a helyzet, de a kollektor típusának, méreteinek és a tető szerkezetének ismeretében egészen biztosan megtalálhatók a kollekcióban azok az elemek, amivel a napkollektor biztonságosan, és a fent említett feltételeknek megfelelően, felszerelhető.

Apropó biztonság…

A napkollektorok felszerelése nem igényel különleges szakértelmet, de két dologra mindenképpen figyelni kell. Egyrészt a tetőn való mozgáskor nagyon figyelmesnek kell lenni. Meredek tetőnél megfelelő biztosítást kell alkalmazni. A másik veszélyforrás az égési sérülés lehetősége. Napsütés hatására a kollektorok felülete nagyon gyorsan felhevül, ezért szerelést csak árnyékolás, illetve napellenző fólia alatt biztonságos végezni.

Létezik egy univerzális napkollektorszerelő-csavarzat olyan felhasználók számára, akik szeretnének spórolni a gyári szerelőkeret kiváltásával, miközben fontos számukra, hogy a szerkezet évtizedeket kibírjon szabad ég alatt, és a szél se károsítsa. Kattintson ide a részletekért!

Mennyire volt hasznos a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Értékelések száma: