4.6
(164)

NONOX sodronyszerelvények

NONOX sodronyszerelvények

(Frissítve 2020.06.10.)

Cikkünkben a NONOX sodronyszerelvények választékát segítünk áttekinteni azoknak, akik úgy döntenek, szerkezeti, vagy díszítőelemként sodronyokat szeretnének beépíteni.

Legyen bár korlát, feszítőszerkezet vagy használati funkciót betölteni nem szándékozó díszítő elem, a sodronykötelek elterjedtségében nagy szerepet játszanak a kiegészítő szerelvények, hiszen a sodronyokat rögzíteni, feszíteni, helyenként toldani, elágaztatni kell.

Egyszerű megoldások sodronyok rögzítésére

Kötélszív és kötélbilincs

A rögzítés legegyszerűbb (ha talán nem is a legtetszetősebb) módja, ha a sodrony végeit egy-egy ún. kötélszíven hajtjuk vissza, hurkokat képezve belőle. Célszerű a sodratokat közvetlenül a hurok tövénél, és legalább még egy-két ponton szorosan összefogni, mint nyakkendőcsomót fent, az ingnyaknál, a hátsó szárat pedig lejjebb még egy helyen – a bújtatónál – rögzíteni. Az egyik legalkalmasabb rögzítő elem erre a célra a hagyományos kötélbilincs (U bilincs), de választhatunk a réz, az alu vagy a rozsdamentes niplik, illetve a simplex vagy duplex sodronybilincsek közül is (lásd az alábbi képen!).

Roppantógyűrűk (niplik)

Ha rendelkezésre áll egy megfelelő célszerszám, bilincsek helyett alkalmazhatunk roppantógyűrűket, ún. nipliket is. A niplifogó a niplit megfelelő erővel roppantja rá a párhuzamos sodronyvégekre, úgy, hogy azok többé mozdulni se bírnak. Annak érdekében, hogy a sodronyvégek ne szálkásodjanak ki, a legcélszerűbb vágás előtt szigetelőszalaggal körbetekerni egy 2-3 cm-es részt, majd a leragasztott szakasz közepén egy sodronyvágóval elmetszeni a szálakat. A sodronyvágó élei nem egyenesek, mint egy csapszegvágóé, habár maga az olló hasonlít, hanem egymást ívesen keresztező pengék, tehát a nyíróerő a sodrat középpontja felé hat. Az átmérő így nem deformálódik el, és az elvágott szálak sem kandikálnak ki jobbra-balra a kötegből, hanem szépen együtt maradnak, ami megkönnyíti a szerelést, és csökkenti a sérülések veszélyét. Sodronyok vágásához, szereléséhez mindenképpen használjon védőkesztyűt!

A sodronyvégek rögzítése

Kampók és szemek

A fentiek szerint előkészített kötélszíves, hurkos sodronyvégeket aztán könnyedén rögzíteni lehet a végpontokon. A rögzítésre legalkalmasabbak az egyszerű kampók, vagy szemek (hiszen a nyitott kötélszív megengedi, hogy annak nyílásán előre átfűzzük a csavarszemet). Fához famenetű kampó, vagy szemes facsavar dukál, acélszerkezetekhez pedig, szóba jöhet valamelyik metrikus menetű, zártszemű változat.

Az, hogy szem, vagy kampó, leginkább attól függ, hogy utólag könnyen szétszedhetőre tervezzük-e a szerelvényt, vagy sem. Ha ezt a fontos kérdést nem tudjuk előre eldönteni, akkor is marad megoldás mégpedig a villás terminál alkalmazása.

Villás terminál

A villában található csapszeg a biztosítógyűrű eltávolítását követően kihúzható és a sodronyszerelvény lebontható, illetve bármikor újra összeszerelhető.

A sodrony feszítése

Mivel a villás terminálok jobb és balmenetes kivitelben egyaránt beszerezhetők, a sodronyunk két végén elhelyezett jobb- és balmenetes anyák meghúzásával a sodrony, csavarodás mentesen feszíthető-lazítható. Ez a helyzet, ha a fogadó egység fémszerkezet, ahol átmenő furatokon keresztüldugva az anyák segítségével egyszerűen megfeszíthetjük a metrikus csavarokat. De mi a helyzet, ha fagerendák közé kell sodronyt kifeszítenünk villás terminálokkal? Ez is megoldható! A fagerendákba ez esetben egy-egy jobbos, illetve balos mosdócsavart kell becsavarni, majd jöhet egy-egy jobbos, illetve balos, belsőmenetes villás terminál, amit hasonlóan feszíthetünk meg, a terhelhetősége azonban jóval kisebb, mint a fémszerkezethez erősített külső menetes változaté. Mindezek mellett ügyelnünk kell még egy fontos dologra: ezzel a módszerrel csak néhány centit spannolhatunk a sodronyunkon. Arra is gondolnunk kell, hogy a sodronyokat bizonyos idő elteltével lehet, hogy után kell feszítenünk, mert a feszítéstől a sodronyátmérő csökkenése és a hossz megnövekedése olyan együtt járó változások, amiktől a sodrony kvázi “megnyúlik”.

Feszítés sodronyfeszítővel

Jelentősen javul a hatásfok, ha a feszítést sodronyfeszítővel végezzük.
A sodronyfeszítő 3 részből áll, egy testből , amely magában foglal két, egymással szemben elhelyezett, jobb, illetve balmenetes anyát, valamint 1-1 db, ezekhez illeszkedő szemes, kampós vagy villás csavart.

A feszítőt, a sodrony tetszőleges szakaszán be lehet iktatni. A feszítő működési elve: ha a feszítőtest egyik irányba történő forgatása hatására az egyik, a sodronyba beépített szemescsavar befelé húzódik a feszítőtestbe, akkor a vele szemközti, ellentétes menetű szemescsavar is befelé halad, így a sodrony megfeszül, ellenkező csavarás hatására pedig meglazul.

Sodronyterminálok

A terminál a görög terma szóból származik és határt, végpontot jelent. Sodronyterminálnak azokat a sodronyvégződéseket nevezzük, amelyek a sodronyokat a végpontokon befogadják.

Roppantott sodronyvégződések  

Nem kell kötélszív, nincs szükség kötélbilincsre kiálló csavarvégekkel, e mellett a roppantott sodronyvégződések (más néven sodronyterminálok) csinosabbak, és a biztonsági elvárásoknak is kiválóan megfelelnek. Amikor a terminálnak a sodronyt magába fogadó hüvelyét prés alatt megnyomják, a belső átmérő annyira rászorul a sodronyra, hogy az többé meg se tud moccanni a helyén. A terminálok kiválasztásánál figyelembe kell venni a sodrony rögzítésének és feszítésének megkívánt módját. Ha a sodrony két végére egy jobb-, illetve egy balmenetes sodronyterminált préselünk fel, akkor a feszítés egyszerűen megoldható csavarozással, külön sodronyfeszítő közbeiktatása nélkül. Roppantható sodronyvégződések egyaránt kaphatók külső- és belső-, jobb- és balmenetes változatban, csak azt kell eldöntenünk, hogy az acélszerkezeten keresztül milyen módon kívánjuk rögzíteni és feszíteni a szerelvényt. A külső menetes terminálokat anyával/zárt anyával, esetleg belsőmenetes gömbbel, míg a belső menetes változatokat tetszőleges fejű, pl. domború- vagy hengeresfejű, belsőkulcsnyílású metrikus csavarokkal lehet esztétikusan rögzíteni.

Az se okoz problémát, ha csak az egyik oldalról van mód a feszítésre, ugyanis rendelkezésre állnak menet nélküli záróterminálok kis- és normál fejmérettel, melyek minden esztétikai elvárásainknak megfelelnek. A sodrony, a másik végéről ilyenkor továbbra is megfeszíthető anyával, gömbbel, csavarral, illetve beiktatható egy sodronyfeszítő is. Ha úgy döntünk, hogy ssodronyfeszítőt is használunk, akkor mindkét véget menetmentesen célszerű rögzítenünk. Természetesen a sodronyfeszítő testnél is alkalmazhatók külsőmenetes, roppantott sodronyterminálok, és a feszítőelem elforgatásával a feszítés-lazítás könnyűszerrel elvégezhető.


NONOX sodronyaink:
DIN 3053: 1×19 pászmás bowden (merev, egyszer sodrott kötél),
DIN 3060: 7×19 pászmás sodrony (hajlékony, kétszer sodrott pászma-spirális sodrat),
DIN 3055: 7×7 pászmás korlát sodrony (egyszer sodrott pászma-spirális sodrat),
DIN 3055 7×7 pászmás, PVC borítású korlátsodrony.

SZASzeretne árajánlatot kérni a cikkben szereplő termékekre?
Kérdése van? Kattintson!Mennyire volt hasznos a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 4.6 / 5. Értékelések száma: 164

Még nincs értékelése, legyen Ön az első!