4.7
(219)

NONOX teraszcsavar (DIN 7505 A típusú süllyesztett fejű torx teraszcsavar)

NONOX teraszcsavar 
(DIN 7505 A típusú süllyesztett fejű torx teraszcsavar)

Manapság divatos a fából készült teraszburkolat. Ez nem véletlen. A faburkolat természetes, melegséget sugároz, ugyanakkor strapabíró és dekoratív, ideális a medence körüli járófelület, vagy kerti sétányok burkolására is. Cikkemben nem kívánok a burkolás összes fázisára kitérni, csak a deszkák csavarozására fókuszálok.
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő teraszcsavar használatára. Tény, hogy a deszkák rögzíthetők a párnafára egyszerű facsavarokkal is, de ha tökéletes és főleg hosszú távú megoldást szeretne, akkor használjon kimondottan teraszburkolásra fejlesztett csavarokat. Különösen javasolt ez keményfa burkolat esetén. 

Miben tér el a NONOX teraszcsavar egy hagyományos facsavartól?

1. Kültéren a teraszcsavarok ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Gondolom, nem szorul magyarázatra, ha azt mondom, csak anyagában rozsdamentes, A2 minőségű csavart használjon! A horganybevonatos csavarok behajtáskor sérülhetnek, és ezen sérülések helyén egy-két év alatt megjelennek a rozsdafoltok.  A rozsda pedig nem méltó egy minőségi fából készült teraszhoz. A cikkben szereplő csavar rozsdamentes, edzett, martenzites acélból készült, amelyet a fej rész alatt megerősítettek és a menetet ellátták egy a behajtást könnyítő bevonattal.

2. A teraszcsavarok hegye vágó éllel készül, amely egybefüggő szalagokban forgácsolja a fát. Ez lehetővé teszi az előfúrás nélküli behajtást, amivel rengeteg munkaidőt lehet megtakarítani.

3. A teraszcsavar hullámos menetkialakításának köszönhetően olyan erősen feszül a párnafában, hogy a kötés lényegében önzárónak tekinthető.

4. A menet felett furatbővítő bordázat található, ami eltávolítja a menetet a deszkából,  így a menet csak a párnafában tart a deszkában nem. Ennek köszönhetően a csavarfej a deszkát szorosan odahúzza a párnafához, így a kettő közötti hézag elvileg megszűnik.

5. A kisebb fejátmérő és a fej alatti önsüllyesztő vágó élek teszik lehetővé a tökéletes besüllyesztést, e miatt egy újabb művelet, az elősüllyesztés megspórolható.

6. Torx kulcsnyílás segíti, hogy a szerszámról a nyomatékot minél biztosabban átvigyük a csavarra.

Hány csavarra lesz szükség a teraszhoz?

A deszkák vastagsága határozza meg a párnafa sűrűséget.  21 mm vastag deszka esetén 50 centiméterenkénti alátámasztás szükséges. Vastagabb pl. 28 milliméteres deszkázat esetén már elégséges 70 centiméterenként párnafázni. Minden deszkát két-két csavarral kell rögzíteni minden alátámasztási pontban.

A csavarozás menete

A szálakat egymástól legalább 5 mm távolságra fektesse! Az egyenletes fugatávolság tartásához, használjon fugakeresztet, vagy kis falapocskákat! A csavarok helyének kijelöléséhez érdemes sablont készíteni. A deszkákat először a két végponton rögzítse! Ezután van még lehetőség az esetlegesen görbe szálak kiegyenesítésére parketta feszítővel, vagy spaniferrel. Ezután rögzítse a szálakat minden csatlakozási ponton két-két teraszcsavarral! Minimális rögzítési mélység az átmérő négy szerese, de a fa fajtától függően optimális az átmérő nyolcszorosát elérni rögzítési mélységben. Célszerű próba rögzítéseket végezni!

Méretek

Szeretne árajánlatot kérni a cikkben szereplő termékekre? Kérdése van? Kattintson!

Mennyire volt hasznos a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 4.7 / 5. Értékelések száma: 219

Még nincs értékelése, legyen Ön az első!