A popszegecs tömörített története

Hol szorulnánk rá nagy valószínűséggel “valamiféle popszegecsekre”, ha kéne egy gyors és frappáns megoldás, és nem jöhetne szóba semmiféle csavarozás vagy hagyományos szegecselés?

A popszegecsek elsősorban lemezek egymáshoz történő rögzítésére lettek kifejlesztve, akkor amikor az ember éppen a szárnyait próbálgatta…. Ez egy olyan úttörő technológia volt, amellyel gyorsan, nagy mennyiségben tudtak termelni akkoriban… Szinte adja magát, hogy az I. világháború hadiipara, és azon belül is a repülőgépgyártás volt az a terület, ahol erre a legnagyobb szükség volt. Ki gondolta volna, hogy a “popszegecs” (“POP rivets”) egy brand névből származik, amelyet már azoktól az időktől kezdődően az angol Tucker cég jegyzett? Ha nem ezen a néven vált volna közismertté, akkor most “húzószegecsnek” hívnánk, vagy átvettük volna az angolból a vakszegecs (blindrivets) elnevezést.
Az elgondolás egyszerű: helyezzünk a furatba egy vékony falú, kiperemezett vascsövet, és próbáljunk áthúzni rajta belülről-kifelé egy “bognárfejű szeget” úgy, hogy a cső belülről felgyűrődve, bezömüljön a furatba és kellően megszoruljon benne. Ha a húzószárat előre elvékonyítjuk a megfelelő helyen, akkor az elszakad, amikor feje a furatot megközelítve megszorul a csőben. A fej egy rövid szárrésszel bent marad, de a leszakadt rész kiesik, és így a cső fixen rögzíti a lemezeket egymáshoz. A kötés merevségét a bent maradt fej és szárdarab együtt biztosítja, és ez növeli meg a nyíróerőkkel szembeni ellenállást is, ami lemezeknél gyakorta előfordul.
Így indult az egész, és mára ez az eszes találmány mindenfelé elterjedt a világban. Tiszta, gyors, egy oldalról kezelhető, nem jár sem veszélyes hő-, sem deformáló erőhatással a szerkezetre nézve, olcsó és, ha szükséges visszabontható és újraépíthető… Na, arra azért érdemes figyelni, hogy a kiszakadt húzószárak ne potyogjanak a mozgó alkatrészek közé, és, ha a rozsda nem szempont, akkor fel is szállhatunk. A technológia és a popszegecs a név használata elterjedt világon, és ma már mindenféle méretben és anyagminőségben elérhető a profi szegecselő-szerszámokkal egyetemben. Maga a szegecs jellemzően már nem csőből készül, hanem huzalból, hidegfolyatásos eljárással, amikor is a gép gyors, erőteljes ütésekkel alakítja ki a cilinder alakú formát és abban a csőszerű furatot. Ezeknek a szegecseknek nagy előnye, hogy nem hajlamosak a repedésre, szemben a hagyományos, csőből készített popszegecsekkel.

A lemezen a furat lehet fúrt vagy stancolt, a lényeg, hogy a popszegecs könnyen becsússzon, de ne legyen túl tág sem, hogy elhúzáskor bezömüljön. Általános szabály, hogy a furat legyen 0,2-0,5 mm-rel nagyobb, mint a szegecs átmérője. Egy tipp a méretezéshez: összeadódó lemezvastagság + a popszegecs átmérője + 3-4mm. A sokféle egyedi kívánalom nem akadályt, hanem kihívást jelentett az elterjedésben, és így lettek süllyesztett és domború, kis-, közepes és nagyfejű, hasadó, és roppantott, alu, acél, és inox, natúr és a RAL színeiben festett változatok. Kültéren és a nedvességtől elzárandó területeken természetesen korrózióálló változatokat érdemes alkalmazni, mint amilyenek az alu – inox húzószárral, hiszen a beszakadt húzószár csúnya rozsdafoltot hagy, ha az anyaga nem rozsdamentes, de a legprofibbak természetesen az A2-A2 vagy A4-es koracél változatok, amelyeket a Menet-Trend Kft-től lehet gyorsan és kedvező árakon beszerezni. Megemlítem, hogy ezek a NONOX A2 és A4-es popszegecsek rendelhetők zártvégű kivitelben is, ami megakadályozza a folyadék és pára átfolyását.

Popszegeccsel dolgozni rendkívül gyors és hatékony, főleg profi pneumatikus vagy elektromos szerszámokkal. Ha nagy mennyiségben használ popszegecset, van egy rendkívüli ajánlatunk az Ön számára! Hívja értékesítőinket most, vagy küldje el ajánlatkérését e-mailen!  +3614537060   info@menet-trend.hu

SZA

Tactix kézi popszegecshuzó két karos

Rendeljen a webáruházból most,
a képre kattintva!

Tactix kézi popszegecshuzó

Rendeljen a webáruházból most,
a képre kattintva!

SATA kétkezes popszegecshúzó

Rendeljen a webáruházból most,
a képre kattintva!

Szeretne árajánlatot kérni a cikkben szereplő termékekre?
Kérdése van? Kattintson!