Sokan nem is gondolunk bele, hogy a mindennapi életünkben milyen technikai megoldások segítenek minket. Hogyan folyik a víz a csapból? Hogyan tudunk gázzal főzni? Pedig ezek életünk és szükségleteink szerves részeit képezik. Ha elgondolkodunk, akkor eszünkbe jut a falakat és a föld mélyét behálózó csővezeték hálózat, ami a számunkra szükséges anyagokat szállítja a felhasználási helyére.

E csőhálózat elemeit nevezzük csőszerelvényeknek (más néven csőfitting = szerelvény), melyek különböző egységei eltérő funkciókat látnak el. A felhasználási területek skálája széles, a már említett otthonitól a különleges követelményeket támasztó ipari felhasználásig terjed. A szállítandó anyagok folyékony, vagy légnemű formában fordulnak elő, ezekhez kell igazítani a kialakítandó rendszert is.

A szerelvények szükségessége egyértelmű, hiszen szeretnénk, ha a számunkra fontos anyagot szállító vezetékünk „befordulna a kanyarban” vagy el lehetne zárni, amikor már elég a „jóból”.

Az elemek csatlakoztatására is több megoldást találunk, ám mindegyik sajátja a biztos kötés.

Anyagukat tekintve igazodnak a minőségi igényekhez, lehetnek öntöttvasból, rozsdamentes acélból (A2), vagy akár sav- és lúgálló acélból (A4) anyagból is készülhetnek. A felületkezelés hatására fémesen csillognak, így keltve elegáns hatást. A felhasználó számára fontos méreteket tekintve lehetnek metrikus (méter) vagy az angolszász (coll) szerintiek.