4.7
(204)

Viharálló cseréprögzítés bádogos csavarral Egyszerű, biztonságos és olcsó megoldás

Mit tehet a szél a tetővel?

A szél szívóhatása függ a tető magasságától és a tető hajlásszögétől. A tetőhajlásszög csökkenésével és a magasság növekedésével a szél szívóhatása növekszik, ereje elérheti a tetőfedőanyag önsúlyának 4-5-szörösét.  Az egyre gyakrabban előforduló viharos szelek könnyűszerrel megbontják a betoncseréppel héjalt tetőt is. Helyes kivitelezéssel a probléma kiküszöbölhető.

Mit ajánl a gyártó?

Betoncserepek gyártói általában 40-60 fok közötti tetőhajlásszög esetén minden második-harmadik cserép, 60 fok felett minden egyes cserép rögzítését ajánlják. Kerámia cserepek esetén ennél óvatosabbak, és 50 fok felett már előírják minden cserép rögzítését. Nem árt figyelembe venni azt is, hogy a kisebb hajlásszögű tetők esetében a szél szívóhatása fokozottan jelentkezik. Ezért az ereszsori, a gerincsori és a szegőcserepek, valamint a vápánál, a gerincnél lévő vágott cserepek rögzítése minden körülmények között fontos.

Mivel rögzítsük a cserepet?

A leggyakrabban használt megoldás az alumínium viharkapocs. Ez általában kitűnően működik, egyetlen probléma van vele, hogy az ára nagyjából megegyezik a cserép árával, így a kivitelezést jelentősen drágítja. Ennek következtében a kivitelezők szeretnek eltekinteni a használatától, ami az első nagyobb széllökésekig nem is jelent problémát.
A legolcsóbb megoldás a szegelés. Hátránya, hogy a cserépnek csak a felső egyharmadát rögzíti, így a szél meg tudja mozgatni a cserepet és a szegelés meglazul. A kimozdulás kevésbé valószínű, ha a szegek helyett csavart használunk.

Nem csak egyszerű és olcsó, de egyben a legesztétikusabb megoldás is a „bádogos” csavar.

Bádogos csavart a tető legkényesebb pontjain is használhatunk. A csavar feje alatt egy lefelé fordított vízszigetelő anyaggal kitöltött fém harang található. A csavar behajtásakor a szigetelő anyag ellapul, és minden rést kitölt, így a csavar környezetében nem juthat víz a szerkezetbe. Használata rendkívül egyszerű, a rögzíteni kívánt cserepet vagy bádog lemezt egyszerűen átfúrjuk és behajtjuk a csavart.

A bádogos csavar különösen hasznos a gerinccserepek rögzítésére

Ha a kúpcserepet két ponton átfúrjuk, és bádogos csavarral rögzítjük, nincs az a szél, ami feltépi. Ráadásul sokkal olcsóbb, mint a kúpcserepek rögzítésére használt viharkapocs. (Amit a szarufához szintén két csavarral kell rögzíteni.)
Csak minőségileg kifogástalan bádogos csavart használjon!
A tetőn igen komoly az igénybevétel. Óriási a hőingadozás. Nedves, a városokban a légszennyezettség miatt savas környezet.
Csak EPDM vagy NEOPRENE szigeteléssel ellátott, rozsdamentes csavart használjon!
Még ha a tető esztétikája miatt bevonatos, rezezett csavart használ, akkor is legyen az alapanyag rozsdamentes! Behajtáskor a bevonat sérülhet, és savas környezetben a védtelen vas csavar viharos gyorsasággal korrodálódik.
Végül néhány szó az EPDM (etilén-propilén-terpolimer) és NEOPRENE (kloroprén) szigetelésről
Ez a két gumi alapú polimer hő- és időjárásálló, sav- és lúgálló.  Károsodás nélkül elviseli az UV sugárzást,  -60°C -tól +120°C-ig megtartja rugalmasságát. A NEOPRENE ezen kívül lángálló is.

NONOX A2 bádogos csavart rendelhet bevonat nélkül, eredeti acélszínben, vagy vörösréz bevonattal, NEOPRÉN, vagy EPDM tömítő alátéttel, különböző alátét átmérőkkel és csavarméretekkel. A szállítási határidő típus, méret és mennyiség függvényében kb. 3-5 munkanap.

Szeretne árajánlatot kérni a cikkben szereplő termékekre?
Kérdése van? Kattintson!


Mennyire volt hasznos a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 4.7 / 5. Értékelések száma: 204

Még nincs értékelése, legyen Ön az első!